Interview met vrijwilliger Anouk

Deze week spreken we vrijwilliger Anouk. Een van de eerste vrijwillige helden bij Logeerhuis Tolstraat. Ze deelt haar bijzondere ervaringen met vrijwilligerswerk met ons.

Dankbaar

Tijdens mijn studie Toegepaste Psychologie ben ik een stage gestart bij Markant. Na deze stage merkte ik dat ik heel veel energie haal uit de bezoekjes en niet meer kon stoppen bij Markant. Ik leef op van de maatjes en hun belevingswereld. Na elk bezoek kom ik thuis met een dankbaar gevoel.

Focus op samen

In de nieuwsbrief van Markant zag ik een vacature voor vrijwilligerswerk bij het Logeerhuis. Ik werd meteen enthousiast. Ik vond het gelijk een heel warm project waar de focus écht ligt op ‘samen’. Ik heb eerder vrijwilligerswerk gedaan. Ik was namelijk twee jaar lang het maatje van een dame die 101 jaar oud is geworden. Om haar wekelijks mee te maken was heel bijzonder.

Een jonge geest

Ik kwam elke dinsdagochtend met nieuwe verhalen over mijn studie, vrienden of activiteiten terwijl het leven vanuit haar huis een beetje ‘stil’ leek te staan. Zij vertelde over een ander soort hoogtepunten, zoals de soep van de buurvrouw of een onverwachtse brief van een oude kennis. Haar positieve houding en jonge geest vond ik heel inspirerend. Ik leerde dat je ondanks totaal verschillende levenssituaties, alsnog het gevoel kan hebben ‘vriendinnen’ te zijn.

Vrijwilliger worden

Mocht je overwegen om bij het Logeerhuis te helpen dan zou ik zeggen: sta open voor nieuwe ervaringen. Ook al lijken er op het eerste gezicht geen gemeenschappelijke interesses te zijn tussen jou en de mensen die je ondersteunt, zoek alsnog naar overeenkomsten en probeer te leren van elkaars wereldbeeld.